Wie ben ik?

Trainen voor Bergh in het Zadel 2023

Wie ben ik?

Ik ben Bert Veltman, oud 71 jaar. Ik ben 46 jaar geleden getrouwd met Martje en we hebben twee dochters, Nienke en Afke. Nienke met Jan-Joost hebben drie kinderen, te weten Ole, Pip en Bein. Afke met Jean-Paul hebben twee kinderen, Filein en Douwe.

Mijn sportcarrière

In mijn werk sportte ik wekelijks. Aanvankelijk zocht ik allerlei wegen om aan de dienstsport te ontkomen, maar toen we het KLV (Korps Lichamelijke Vaardigheid)-diploma moesten halen ben ik met collega's in 's Heerenberg gaan trainen en verbeterde mijn conditie zienderogen.

Vanaf 1983, we woonden toen nog in 's Heerenberg, nam ik deel aan triatlons. Toen ik in 1984 in Hengelo(G) kwam te wonen leerde ik daar (sport)vrienden kennen, waarmee ik in 1991 de Stichting Triathlon Hengelo(G) oprichtte. 25 jaar ben ik voorzitter van deze organisatie geweest en ben met deze bestuursfunctie in juni 2014 gestopt. In 1999 deed ik mijn laatste kwart triatlon en daarna alleen maar 1/8 triatlons. In 2020 wilde ik weer eens een kwart doen, maar corona was daarin spelbreker. In 2022 was ik onvoldoende getraind en besloot toen te stoppen met het doen van triatlons, maar .............wie weet waar het bloed nog kruipt.

Verder ben ik lid geweest van de atletiekvereniging ARGO in Doetinchem. Ik deed daar looptrainingen en later triatlontrainingen. Toen Harry Ruumpol stopte als triatlontrainer bij ARGO besloot ik looptraining te gaan volgen in Barchem bij de Ruumpolrunners, waar Harry de trainer was.

Ruumpolrunners

Toen we in Doetinchem kwamen te wonen vond ik het wel een hele afstand om te gaan. In de twee jaar corona lag de training nagenoeg stil en ik heb na corona besloten te stoppen bij de Ruumpolrunners. Bij gelegenheid train ik misschien nog wel eens mee.

Vanaf 2006 ben ik lid van een fietsclub. Toen we in Hengelo (G) woonden was ik lid van de Keioasers in Keijenborg en nadat we in 2011 verhuisd waren naar Doetinchem heb ik me aangesloten bij RTC De Pedaleur. Vanaf 1 januari 2023 is dit DCC (Doetinchem Cycling Club).

Het seizoen 2014/2015 hebben Martje en ik schaatsles gehad. Ik reed op schaatsen met Quick-schoenen, die ik wel 40 jaar geleden heb gekocht. Oktober 2016 kocht ik andere schaatsen bij Freewheel in Vorden. Arjan Mombarg, eigenaar van deze zaak, heeft me voortreffelijk van advies gediend. Ik schaatste in het winterseizoen elke maandag op de ijsbaan in Deventer. Door Corona kwam ook hier de klad in en nu met de energiecrisis weet ik niet of ik nog weer ga schaatsen. Incidenteel met de kleinkinderen zal nog wel gebeuren

Hobby's en vrijwilligerswerk

Ik ben stadsgids bij Het Stadsgilde in Doetinchem en verzorg rondleidingen door "het Ei van Doetinchem". Tevens begeleid ik als gids een fietstocht (ongeveer 7 km.) rondom "het Ei van Doetinchem".

Daarnaast ben ik ook nog lid van de kerkuilenwerkgroep en vanaf mei 2018 ring ik met Ab Wisselink jonge kerkuilen.

Martje is buddy van een Eritrees gezin en ik verricht daar hand- en spandiensten.